Nieuwe Europese Aanbestedingsrichtlijnen

Publication Date: 18 april, 2014, 12:00

De definitieve tekst van de 3 nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen is op 28 maart 2014 gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie.

De 3 nieuwe Europese richtlijnen:

  • Klassieke overheid: Het gunnen van overheidsopdrachten (2014/24/EU).
  • Water, energievoorziening, vervoer en post: Het gunnen van opdrachten door de aanbestedende diensten werkzaam in de sectoren water, energievoorziening, vervoer en post (2014/25/EU).
  • Concessies: De gunning van concessies (2014/23/EU).

De richtlijn voor concessies is nieuw. De richtlijnen treden vandaag, 18 april 2014, in werking. Lidstaten hebben 2 jaar om de richtlijnen te implementeren in hun nationale wetgeving. Dit betekent dat Nederland tot 18 april 2016 heeft om de richtlijnen te implementeren in de Aanbestedingswet.

De basisprincipes zijn hetzelfde gebleven maar de regels zijn flexibeler ingevuld. De richtlijnen bieden de aanbesteders ook de mogelijkheid om overheidsopdrachten beter te benutten om strategische en maatschappelijke doelen te bereiken, denk hierbij aan milieu, werkgelegenheid, innovatie, integratie.

Nederland heeft een aantal regels al in de nationale aanbestedingswet opgenomen. Dit betreft bijvoorbeeld maatregelen met betrekking tot proportionaliteit (bijv. omzeteis), het EMVI gunningscriterium, de Eigen Verklaring en verbeterde toegang van het MKB.

Vragen? Neem gerust contact met ons op!